zaterdag 10 juli 2021

DOGBO

 Naar aanleiding van de samenwerking tussen de Spanjeschool en een school in Dogbo, Benin, wilden we graag eens rond dit thema werken in de klas. Zo leren de kleuters ook de school daar kennen en de cultuur daarrond. 

Om de kleuters meteen in het thema onder te dompelen begonnen we met een themadag. Een soort inleefdag zoals een schooldag in Dogbo eruit ziet. Het begon jammergenoeg met slecht weer maar dat is er ook soms in Afrika, in het regenseizoen. Ginder moeten ze ook altijd een tijdje wandelen voor ze op school aankomen dus startten wij onze dag ook met een wandeling!





Als tussendoortje aten we telkens rijst want zo gaat dat daar ook. Natuurlijk met de handen. Zoals je ook ziet liepen we de hele tijd in de klas met slippers aan. Enkel om naar buiten te gaan gingen de schoenen aan door het slechte weer.



We dansten ook af en toe op Afrikaanse muziek en sommige kleuters werden ook daardoor geïnspireerd.








We bekeken de foto's van de kleuters die thuis de inleefdag verder hadden gezet. De eerste foto die we kregen was van Lowie, enkele anderen volgden een paar dagen later.


Juf Rita kwam ook langs met de Dogbokoffer. Die zat vol leerrijke spullen uit Dogbo en zo leerden we de cultuur daar nog beter kennen!




We kregen ook een Afrikakoffer in de klas voor 1 dag. Daar zaten ook allerlei spullen in typisch aan de Afrikaanse cultuur. De kleuters wilden graag een foto van hun juf in Afrikaanse kledij. Amadeea trok hier een foto van.


Toen was er ook opnieuw een fiets- en buitenspeeldag. Gelukkig was de regen alweer verdwenen!


We begonnen ook al aan de voorbereidingen van het Vaderdagwerkje. Krantenpapier scheuren en opkleven maar.

Aan de knutseltafel konden de kleuters zelf een stuk speelgoed maken: een trekdier. In Afrika gaan de kinderen vaak zelf hun speelgoed knutselen van afval dat ze vinden op straat. Daarom gingen wij ook aan de slag met kosteloos materiaal.

In de school in Dogbo moeten ze af en toe een scheur- en plakwerkje maken. Daarbij moeten de snippers die ze scheuren heel klein zijn. Dit gingen wij ook proberen. Het scheurwerkje was de vlag van Benin namaken. De snippers die ze scheurden moesten ze meten aan een vierkantje plakband dat op de tafel plakte in het midden. Hun snippers mochten niet groter zijn dan het stuk plakband.




Bovenaan schreef elke kleuter 'vlag van Benin'

De kleuters die een boerderij maakten hadden er eerst niet bij nagedacht dat de dieren in Afrika niet in weides staan. Daar lopen ze vrij rond. Daarom gingen de hekjes weg.

Tijdens de stille momentjes leerden we over de verschillen in cultuur tussen Afrika en België. We begonnen deze activiteiten met een puzzel van kinderen in België en een puzzel van kinderen in Afrika.


Op een krijtbord konden de kleuters Franse woordjes naschrijven want deze taal spreken ze ook in Dogbo.

Aan de spelletjestafel kon een bordspel gespeeld worden waarbij de kleuters met hun pion langs alle plaatsen moest passeren en daarbij muntjes verzamelen. De eerste met alle muntjes is de winnaar. Enkele plaatsen die ze moesten passeren zijn de markt, de school, het park, ...


Tijdens dit thema werd ook een voetbaldag georganiseerd. De kleuters mochten kiezen of ze gingen supporteren voor Benin of België.






Juf Isabelle had een wandelroute uitgezet doorheen de school met verschillende stopplaatsen met informatie en materialen over Dogbo. Natuurlijk gingen wij ook even op verkenning daarnaartoe.








Op het eind van het thema deden we een kleine quiz met waar of niet waar vragen. Als de kleuters dachten dat de stelling waar was, dan moesten ze bij de groene kaart gaan staan. Niet waar is bij de rode kaart. 




Uiteindelijk was er ook een Dogbodag voor de hele school op 28 mei. Die startte met een grote opening op de speelplaats.








We speelden waterspelletjes in de tuin. Wat was het mooi weer toen!


























We gingen ook even op stap met de trekdieren.











We luisterden ook naar het verhaal van Deau, de waterdruppel. 






















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DIPLOMA-UITREIKING

 Onze kleuters van de 3de kleuterklas werden tijdens de laatste schooldag ook nog even in de kijker gezet. Zij hadden namelijk hun laatste d...