dinsdag 8 december 2020

WE ZETTEN ONZE SCHOEN KLAAR!

Daar was de tijd alweer aangekomen om het thema rond Sinterklaas en Zwarte Piet uit te werken in de klas! We gingen aan de slag met schoenen ...

In de letterhoek konden kleuters woorden in verband met het thema na leggen met letterkaartjes.


In de poppenhoek kon iedereen zich verkleden in Sint en Piet.


En er kon ook gespeeld worden met verschillende soorten schoenen door onze schoenenwinkel.


Aan de knutseltafel kon vrij een schilderwerkje gemaakt worden van schoenen of sint en piet.


Aan de oranje tafel tekenden we onze schoen op karton. Dit werd uitgeknipt en versierd met snippers gekleurd papier. Daarna prikten we er gaatjes in en steken er touw door. Dit was dan de veter van de schoen.

Het spelletje 'sokken zoeken' kon ook gespeeld worden. Hierbij oefenen ze heel sterk op visuele discriminatie: kleine verschillen (leren) zien.




In de boekenhoek was er mogelijkheid om in speelgoedboekjes of boekjes met Sintverhalen te kijken.

Aan de bruine tafel kon geoefend worden op veters strikken. De kleuters konden ofwel een knoopdiploma verdienen ofwel een strikdiploma, afhankelijk van wat goed lukt. Daarnaast waren ook nog rijgkaarten in het thema.





In de bewegingshoek kon geoefend worden op het gooien van zachte ballen in de schoorsteen. Het dansen met de zwaailinten bleef echter de topactiviteit van deze hoek.

Om verder te gaan met schrijfmotoriek leerden we ons lichaam beter kennen. Daarom tekenden we een kindje, hier Adriana, op een groot blad. Daarna schreven we er alle lichaamsdelen op dat we kenden/konden bedenken. Waar is de rechterhand/linkerhand?






Als STEM-activiteit gingen we meer ontdekken over ijs. We deden in elk potje een even grote ijsblok maar we deden er telkens iets anders op: warm water, koud water, zout, suiker en één waar we niets op deden. Dit deden we net voor de middag. Net na de middag ontdekten we dan dat het warme water het snelst het ijs deed smelten. Als we enkel keken naar zout en suiker dan was zout de winnaar in het snelst ijs doen smelten.






Enkele kleuters kregen het idee om onze poppenhoek en winkel wat te reorganiseren. Vandaar ziet die er momenteel wat anders uit.


We gingen al aan de slag voor onze nieuwjaarsbrieven!



Hier speelden we een rijmspelletje met woorden in verband met Sint en Piet. Elke kleuter kreeg een kaartje. Wanneer ik 'start' zei mocht iedereen rechtstaan en de kleuter zoeken die een kaartje heeft dat rijmt op die van hem/haar. Als ze elkaar gevonden hadden mochten ze op de bank gaan zitten. Nadien controleerden we dit met z'n allen samen.



In de esplanade stond alles klaar om de Sint te ontvangen.

We gingen allemaal samen zitten op de bankjes ...





Iedereen aangekomen ... !

We zongen wat Sinterklaasliedjes.


Plots kreeg juf Glauke telefoon! De Sint kon dit jaar niet komen wegens corona maar ... hij had wel een videobooschap voor ons dat we samen hebben bekeken. 

En natuurlijk kregen we toch ook allemaal een verrassing van de Sint: een zakje met lekkers!

Elke kleuterklas zong een liedje of zong een versje voor de Sint. Dit werd gefilmd en naar hem doorgestuurd via de gsm. 




Alle kleuters kregen een leuk zwarte vegen snoetje net zoals zwarte piet! Dit kwam goed van pas om op pietentraining te gaan bij juf Lies.



In onze techniekhoek is een nieuwe activiteit toegevoegd. De kleuters mogen kapotte elektrische apparaten openmaken en ontdekken hoe dat er binnenin uitziet, waaruit het gemaakt is, ...
Er wordt weer nieuw gereedschap gebruikt en we ontdekken hoe we er veilig en juist mee aan de slag gaan.


Heel wat kleuters waren nieuwsgierig!



Op de laatste dag van ons thema zetten we enkele schoenen klaar. En maandag kregen we dan een superleuke verrassing ...

In de klas van juf Els stond alles klaar: nieuwe banden om mee te spelen op de speelplaats, fietsjes en steps !

DANKJEWEL SINTERKLAAS EN ZWARTE PIET !!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DIPLOMA-UITREIKING

 Onze kleuters van de 3de kleuterklas werden tijdens de laatste schooldag ook nog even in de kijker gezet. Zij hadden namelijk hun laatste d...