zondag 22 december 2019

OP WEG NAAR KERSTMIS

Als snel gingen we over naar het Kerstthema want het grootouderfeest kwam steeds dichter en dichter!

We gingen druk aan het werk voor de nieuwjaarsbrieven.Het 2de kleuter maakte een andere nieuwjaarsbrief dan het 3de kleuter.


In de kring versierden we samen onze kerstboom.






Aan de oranje tafel kregen de kleuters de opdracht om met de Kaplablokken een stal te bouwen voor Maria en Jozef. Eentje met een dak zodat ze droog zouden blijven als het slecht weer is natuurlijk.



Na het afwerken van de nieuwjaarsbrieven konden de kleuters nog een vertelschijf kleuren en knippen over het kerstverhaal of kleurplaten van kerstballen inkleuren en uitknippen. Touwtje eraan en daarna kregen die een plekje aan de kerstboom in de esplanade.



Ook in de poppenhoek stond er de hele tijd een kerstboompje dat ze naar hartenlust konden versieren. In de winkel waren lintjes, slingers en kerstballen te koop.



Aan de paarse tafel kon er volop geëxperimenteerd worden met magneten.  Zowel groten als kleinere met verschillende geometrische figuren. Daar kwamen leuke bouwwerkjes mee tevoorschijn.




Aan de bruine tafel werden constructies gebouwd met het speelgoed dat we kregen van Sinterklaas.



De poppenhoek was ook de plaats om zich te verkleden in de personages van het kerstverhaal. Amelia verkleedde zich hier in Maria en had kindje Jezus bij zich.


Eden speelde graag één van de drie koningen na met de ster.




We konden het verschillende keren heel gezellig maken met de lichtjes die de kleuters mee brachten naar de klas. We speelden er ook een kimspel mee: welk voorwerp zit in de zak verstopt? 

In de boekenhoek konden de kleuters twee reuzenpuzzels maken in de kring. 







We leerden verschillende lichtbronnen juist benoemen: kerstlichtjes, lantaarnpaal, aansteker, theelichtje, ...


In de bouwhoek speelden we ook met de duplo knikkerbaan dat we kregen van Sinterklaas.






In de letterhoek moesten voorwerpen met de letter K gezocht worden in de boekjes. Ook de letter K zelf zochten we op, werd uitgeknipt en opgekleefd. Zo kregen we 2 grote bladen met een collage van de letter K.






Op de computer kon een spelletje gespeeld worden waarbij je een kerstboom moest versieren.


Naast de boekjes met Sinterklaasverhaaltjes waren er nu ook Kerstmisverhalen. Door het grootouderfeest leefde het kerstverhaal heel erg bij de kleuters.



De laatste donderdagnamiddag voor de vakantie deden we tijdens het kerstfeestje muzikaal pak. Daarbij moesten verschillende opdrachten uitgevoerd worden. Hier proberen Eden en Emma een huisje te maken met 14 kaplablokken. Ze mochten er niet meer en ook niet minder gebruiken.


De opdracht voor Jolien was het in de juiste volgorde leggen van de prenten van het kerstverhaal.


Sébastien moest proberen om een ballon te laten knallen zonder hulpmiddelen. Alleen met de handen, voeten, buik, ... dus. Hij ging er volledig voor en slaagde dan ook in zijn opdracht !


Heel wat kleuters hadden wat schrik voor de komende knal en gingen samen wat verder uit de kring staan. Nadien moesten ze toch toegeven dat het helemaal niet luid was.


Het 2de kleuter moest hun liedje van de nieuwjaarsbrief zingen.




En dan ontdekten we uiteindelijk dat binnenin het muzikaal pak kikkersnoepjes zaten ! Elke kleuter kreeg er twee. De vreugde was groot !



Op vrijdag was er ook nog een klein feestje voor juf Caro die steeds mee hielp bij de jongste kleuters. Zij komt na de vakantie niet meer bij ons terug. Ze verdiende een grote dankjewel, een vuurwerk door de kleuters en een groot applaus.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DIPLOMA-UITREIKING

 Onze kleuters van de 3de kleuterklas werden tijdens de laatste schooldag ook nog even in de kijker gezet. Zij hadden namelijk hun laatste d...